woensdag 23 mei 2007

GODS LEIDING

[Schets van een trouwpreek, gehouden in de Nederlandse Hervormde Kerk van Zegveld, op woensdag 21 maart 2007, over Psalm 18 vers 31: "Gods weg is volmaakt; de rede des HEEREN is doorlouterd; Hij is een Schild allen, die op Hem betrouwen"]

Deze psalm is ook in 2 Samuël 22 te vinden, daar staat hij vlak voor de laatste woorden van David. David heeft veel beproevingen ondervonden, maar hij is niet teleurgesteld. Zelfs de ondervonden droefheid van het aangezicht zal het hart beteren. In deze psalm heeft David het oog op de overwinningen die hij heeft behaald. Deze staan in hoger licht. De strijd op aarde is een afspiegeling van de hemelse strijd. In de hemelse gewesten ligt de oorsprong van alle ware heldhaftigheid op aarde. Een aardse overwinning, mits goed benut, spiegelt een hogere zegepraal af.

Een effen pad

David kent een inwendig- en een uitwendig leven. Hij is gezalfd. God gaat eerlijk met hem om, hij wordt zelf eerlijk gemaakt. Als we ingeleid worden in het werk des Heeren, dan daalt er vrede in de ziel, dan is zalig worden zeker en ruim. Echter hier spreekt David aan het einde van zijn leven over het doel van zijn achterliggende aardse bestaan. Het was niet voor niets. Het is niet voor niets, mits aan God verbonden. Wie door God geroepen wordt, heeft een goed begin.

Die God vergeet
Geen weg en weet.

Gelukkig wie met God verbonden, beginnen mogen. Die zullen blijven, omdat zij eindigen in de Heere. Het leven voor Gods aangezicht is herkenbaar aan vertrouwen, omdat de Heere nodigt: Kom tot Mij, Ik wil voor jullie een Schild zijn.

Die Jezus eert
is best geleerd.

Wie God vergeet is strafbaar, dan weigeren wij onze weg en wandel aan Hem in handen te stellen.

Die God vertrouwt
en is nooit benauwd. (Guido Gezelle)

Hoe kan dit? De arme, verslagen zondaar, die het van God mag verliezen, krijgt vertrouwen en werpt het levensanker achter de horizon, op God. Door op God te steunen smaken we vrede temidden van allerlei moeite en nood. Wie God betrekt in alle dingen en wie verlangt om het leven te volgen en te zien van God uit, die zal merken dat er een goede, begaanbare weg is: Gods weg. Een volmaakte weg doet denken aan een heldhaftige koning die met zijn leger in aantocht is. Hij maakt eerst de wegen in orde. Gods weg is dus vooral doelmatig, geheel effen, het loopt op een doel uit. Het is een rechte weg. Hij is Zelf het doel van de weg. God geeft precieze aan­wijzingen voor de levensweg voor ons, omdat Hij er over komt te gaan, om onderzoek te doen hoe het bij ons is. En om Zijn macht te vestigen en te bevestigen in de harten van Zijn volk dat Hem toegewijd leeft, en dat sterft als overwinnaars door Hem.

Een bevestigd geloof

Hiertoe gebruikt de Heere Zijn Woord, dat is de rede die doorlouterd is. Het is de goede tijding, het gebod, het getuigenis. Het is beproefd, in het vuur gebracht, maar ongeschonden gebleven. Onderzoek het nauwkeurig. Verzegel dat God waarachtig is. Leg er uw leven naast. Dan hebben we roem. Ook hebben we bevestiging nodig: Tot de Wet en tot de getuigenis! God laat tevens zien dat het geloof zelf onverwoestbaar is, dat het geloof de weg kent die God gaat in Christus. Het Woord dat er al was, ging de weg van ons leven.

Het betekent: In onze verdrukkingen en beproevingen komt eigenlijk het Woord zelf in de smeltkroes. Wij niet los van het Woord; de aarde niet los van de hemel. De aardse overwinning is niet los van de hogere hemelse overwinning te zien. Opzien! Gods hulp zal blijken wanneer Hij Zijn Woord handhaaft in de bedding van onze levensgang. Wij zijn geen losstaande toeschouwers. God bedoelt Zijn Woord te bevestigen, en daarom toont Hij ons dat op aarde. Zie daar op! Gods kinderen, die het geloof deelachtig zijn, gaan de beloften wáár bevinden. Hieraan is gekoppeld de ervaring dat u merkt dat ook het geloof zelf waarachtig en onuitroeibaar is. Het geloof is levend en direkt; het is een daad van gehoorzaamheid. Het is spontaan, het zoekt zichzelf niet, het betwijfelt zichzelf niet. Het voelt wel de bestrijding. Daarom vervolgt de tekst over: het Schild.

Een veilig Schild

Een schild kan een wandschild zijn, als sier, gekleurd, of van leer en olie erop. Vooral geldt het schild in de strijd als onmisbaar. Tenslotte is God Zelf een Schild.

Het Schild is God als Toevlucht voor de Zijnen. Het zijn de bedrukten die zich wensen te verbergen. God laat u nodigen daartoe, Hij nodigt zondaars om in Sion een toevlucht te nemen. Er is bij God bedekking voor allen die Hem aannemen. Het schild is het gezag dat de Heere heeft ingezet. Beschermend, vaderlijk. Wie zonde en nood ontdekt, is in gevaar, en heeft er smart over. Als de Heilige Geest ons een schuilplaats bij God doet zien en smaken, dan voelen wij kracht. Als de Heilige Geest ons achter het Schild van God brengt, dan verlang je naar stille overdenking. Dat u veel mag schuilen achter dit Schild in de dingen van het leven.

De Schotse predikant Murdoch Campbell was eens behulpzaam bij het Avondmaal in Inverness, toen Amerika, in 1948, een grote atoomproef nam. Hij voelde dat de wereld een ongekende crisis had bereikt. Campbell trok zich terug in zijn logeerkamer, daar viel een zacht warm 'kleed' van liefde en vrede op zijn ziel. Verrast door deze hemelse genieting zei hij: 'Het is de Heere.' Hij boog het hoofd en bleef zitten, overweldigd, met zegenrijke gevolgen, in de omhelzing van Gods machtige handen. Hoe kunnen wij met woorden aangeven wat er onder het Schild des Heeren te genieten is? Voor wie het kent, is alles nieuw; je ziet de werken Gods dan in alles. Dat jullie steeds de kracht van het Schild mogen bemerken.

Een uitredding is nog geen geloof, we moeten met Gods wil vereend zijn. Het leven is ons Christus, in Zijn werk ligt onze gerechtigheid voor God. Kom tot God! Als iemand zijn machteloosheid ontdekt, en Jezus Zich openbaart als de Weg, dan is er geloof. Het geloof is al bezig, de kracht komt uit het Schild. Geloven is het komen van een ziel die niets heeft, tot God Die alles bezit. Dan voelen we dat we zonder het geloof dat God gaf, verloren zijn, want Christus moet worden aangegrepen. Het geloof is een vriend van het Woord. Het is ook een schuilen achter het Schild. Het verwacht Gods bevel. Als een mens onder bearbeiding des Geestes is, voelt hij zich ongelukkig omdat hij God niet kent. De Wet schudt ons uit, en het Evangelie is het middel waardoor God de veiligheid achter het Schild doet smaken. God laat geen mens staan. Anderzijds, zolang God onbekend is, vraagt ook niemand naar Hem. Dit gaat samen op.

Na ontvangen genade kan er een woestijnperiode aanbreken, dat zien we aan David. Niet altijd had David het bevestigende gevoel dat hij een gezegende was. Soms merkte David dat de Heere zweeg. Dat is niet om uit te houden, en toch is het dan goed, want: Gods weg is volmaakt. Als iemand op God vertrouwt, dan heeft hij alleen Gods weg om over te gaan, en deze weg schijnt dood te lopen. En nu moet je over zo'n weg het leven door; dàt is vertrouwen. Alles zal goed komen omdat je niet jezelf zoekt ten koste van de levensweg, maar omdat je het oog houdt op datgene wat dient tot eer van God en tot heil van elkaar. Als je aan deze weg vasthoudt, zal het leven inhoud hebben.

Tenslotte wens ik jullie toe:

1. dat jullie in de omstandigheden van jullie leven het wonder zullen opmerken dat God Zijn volmaakte gang in jullie leven wil gaan.
2. dat het beloftewoord dat Hij jullie laat horen, je beter in het gehoor zal liggen dan de leuzen van de aangepaste wereld, de meningen van de tijdgeest, en alle vreemde stemmen van de goden van deze eeuw.
3. dat jullie beiden aan het einde van jullie levensbaan eens voorgoed de veiligheid zullen kennen achter het Schild. Dit moet hier in het kennen en dienen van de Heere betracht worden. Dat jullie huwelijk dan ook daartoe gediend zal hebben. Tracht elkaar te dienen en mee te nemen. De Heere werkt Zelf door het woord dat de man spreekt, en door het voorbeeld dat de vrouw geeft.

Amen.

Ds. H. Oussoren


Geen opmerkingen: