woensdag 30 mei 2007

VROUWELIJKE RICHTERS

Het lijkt op een worstcase scenario voor de Gereformeerde Bond in de PKN. Al zal men dat waarschijnlijk nooit toegeven. Maar het nieuwe moderamen van de PKN is waarschijnlijk nog nooit zo dubieus geweest (nemen we de 'voorlopers NHK en GKN' voor het gemak maar even mee) als nu. Vier van de zes moderamenleden zijn vrouw, de voorzitter is ds. G. de Feijter en de vicevoorzitster is bovendien ook nog eens een evangelicale sympathisante van het Evangelisch Werkverband.

De voorzitter is een 'bonder': ds. G. de Feijter uit Kampen. Deze liet van zich spreken in de aanloop naar 1 mei 2007, door samen met ds. H. de Jong uit Windesheim voor de fusie te stemmen, ondanks de weerstand van het gereformeerde smaldeel in de Nederlands Hervormde Kerk. De voortdurende harde toon van De Feijter richting de PKN-weigeraars was daarna opvallend. Boze tongen beweerden dat hij voor zijn optreden wel 'beloond' zou worden met een voorzitterspost binnen het moderamen van de PKN. Deze tongen zaten er dus niet eens heel erg veel naast.

Ds. De Feijter mag de protestanten leiden met aan zijn rechterhand een vrouwelijke predikante. Daarmee is het moderamen op zich genomen niet alleen een politiekcorrecte (man op 1, dus vrouw op 2) afspiegeling, maar ook een reële afspiegeling van het moderne christendom. De meerderheid van het moderamen is vrouw, en deels jong. De mannen zijn ouder en in de minderheid. En de man is zo mogelijk een toegeeflijke vaderfiguur die niemand kwaad kan.

Het moderamen is een zoveelste blamage van de gereformeerde belijders binnen de PKN. De in de ogen van de PKN-bestuurders 'halve houding' van de meeste bonders wordt afgestraft met een plaats aan de zijlijn. Wie mee mogen doen zijn de constructieve, missionaire types zoals ds. Arenda Haasnoot (zie foto), 34 jaar, moeder van drie kinderen en woonachtig in Geldermalsen. Evangelicaal ingesteld, maar ze zal, zoals ze in het Nederlands Dagblad van vandaag zegt: "niemand mijn omgang met het geloof opleggen. Zo werkt het niet. Je zult nooit bereiken dat mensen op dezelfde manier het geloof beleven. Er is de vrijheid in de Protestantse Kerk om op verschillende manieren met geloof om te gaan. Het is belangrijk dat die ruimte er is.'' [1]
Het gereformeerde element is in de presentatie van zowel De Feijter als Haasnoot vrijwel afwezig. Ds. De Fijter verklaarde bij zijn aantreden dat hij zich wil inzetten tegen de 'analfabetisering' van het christelijke geloof. [2] "Bijna niemand weet meer waar de grote christelijke feesten echt over gaan. Die kennis kunnen we ook binnen de kerk oppoetsen." Hij heeft al diverse 'creatieve ideeën' heeft om dit doel te bereiken. Contacten met andere kerken zijn daarbij zeker een optie: "Wij moeten niet blijven hangen binnen de kerkelijke muren. De kerk moet contacten onderhouden met iedereen die een goed woord over Jezus Christus wil spreken." Deze insteek past goed bij de voorzicht missionaire motivatie van mevr. Haasnoot. Voor haar is de Anglicaanse kerk een goed voorbeeld van missionair bezig zijn.
Het gaat dus nergens over. De schaduw van wat eens een hervormde volkskerk was, wordt nu geregeerd door meelopers en jongedames met getemperde idealen. De richters staan aan de zijlijn en zelfbenoemde vrouwelijke richters nemen het voortouw.

Noten

[1] Een beetje verliefd op de kerk
[2] Ds. De Feijter nieuwe voorzitter PKN-moderamen

Johannes Venator

Geen opmerkingen: